Spik, dyckert och krampor

Nedan hittar du vårt stora urval av spikar, krampor och dyckert i olika typer. Du hittar till exempel kamspik, pappspik för infästning av takpapp, dyckert för mindre jobb i hemmet och krampor för infästning av exempelvis trådnät.

Läs mer
Filtrera sökning
Pris
Produkt
  • (1)
  • (2)
  • (15)
Varumärke
  • (21)
Färg
  • (1)
  • (1)
Inomhus/utomhus
  • (15)
  • (6)
Visa endast varor som finns i lager
Produkter
Du har sett 22 av 22 totalt
Du har sett 22 av 22

FAQ – vanliga frågor

  1. Är spik eller skruv bättre?
    Spik och skruv har olika hållfasthet, så svaret beror på vilken uppgift som ska utföras. Generellt sett är spik betydligt billigare än skruv men har även sämre utdragsstyrka. Spik är ofta ett bra val för exempelvis fasadbeklädnad.

Dyckert

Dyckert är små spikar med ett mycket litet huvud som är idealiska för infästning av lister. De används ofta för att fästa lister i väggar och tak samt vid inramningar där en snygg och diskret infästning är viktig. Dyckerts lilla huvud kan försänkas i träet och täckas med spackel eller färg för en nästan osynlig infästning. För att försänka det tar du en körnare och knackar försiktigt på dyckertens huvud tills det är under träytan. Detta säkerställer att listerna sitter säkert på plats utan att påverka rummets estetik.

Pappspik - takpappspik

Pappspik, även kallad takpappspik, är en liten spik med stort huvud och lätt räfflat skaft. Som namnet antyder används pappspik för att fästa takpapp. Pappspikens stora huvud ger en bred kontaktyta mot takpappen, vilket minskar risken för skador samtidigt som fäststyrkan ökar. Förutom att användas för att fästa takpapp är pappspik även lämplig för flera andra applikationer. Det stora spikhuvudet gör den idealisk för infästning av shingel, takpapp, kartong eller annan papp. Om det finns risk för att pappspiken utsätts för väder och vind bör du välja en galvaniserad variant.

Krampor

Krampor är en U-formad spik som är spetsig i båda ändar och används främst för att fästa exempelvis ståltrådsnät i trä. U-formen gör det enkelt att placera krampan över trådnätet och slå in den i träet med en hammare.

Krampor är perfekta om du till exempel ska bygga ett hönshus eller en inhägnad för kaniner. Om du vill ha fler klätterväxter i trädgården men behöver något för dem att klättra på, är det också relativt enkelt att sätta upp några stolpar och fästa ett trådnät med krampor.

Spikar i stället för skruvar

Spiken har en lång historia bakom sig, men på många områden har den blivit utkonkurrerad av skruven. Spikens släta skaft minskar utdragsstyrkan, och det släta skaftet gör också att spiken kan förlora en del av sin förmåga att hålla ihop träet om det utsätts för tryck eller vibrationer.

Å andra sidan är spiken ofta en betydligt billigare lösning och är också lättare att dölja, vilket kan göra skillnad visuellt. Dessutom lämnar spiken mindre hål om den behöver tas bort, och det finns situationer där det är enklare att slå in en spik än att skruva.

Därför väljer man ofta spik i stället för skruvar när den kan ge tillräcklig säkerhet för tunna trädetaljer som lister – både av estetiska skäl och för att det är en billigare lösning.

Hos Harald Nyborg har vi även ett stort utbud av skruvar. Se vårt sortiment av skruvar, karmskruvar och franska skruvar här.