Hyllkonsoler och väggskenor

Hyllkonsoler och väggskenor ger stora möjligheter att skapa mer hyllutrymme. Både hyllkonsoler och väggskenor är enkla att montera.

Läs mer
Produkter
Du har sett 16 av 16 totalt
Du har sett 16 av 16

FAQ – vanliga frågor

  1. Vad är hyllkonsoler?
    Hyllkonsoler är vinkelräta konsoler, vanligtvis tillverkade av metall, men de finns även i andra material. Hyllkonsoler används för att hålla upp hyllor och monteras direkt på väggen.
  2. Hur stora ska hyllkonsolerna vara?
    Hyllfästenas storlek är en fråga om hur mycket vikt hyllan behöver bära. Du måste se till att hyllkonsolen har en lastkapacitet som överstiger den vikt som hyllan behöver bära. Hyllkonsolens lastkapacitet anges vanligtvis på förpackningen och detta förutsätter att den är tillräckligt säkrad. Hyllplanskonsolens arm ska naturligtvis vara kortare än hyllans bredd och som tumregel bör armens längd vara ca 75% av hyllans bredd.
  3. Hur mycket kan hyllkonsoler bära?
    Det finns både stora och små hyllkonsoler, så lastkapaciteten varierar mellan olika modeller. Lastkapaciteten anges vanligtvis på förpackningen. Hos Harald Nyborg kan du oftast hitta hyllkonsoler med en lastkapacitet på mellan cirka 15 kg och upp till cirka 250 kg. Ju starkare material hyllkonsolen är tillverkad av och ju längre konsolen sträcker sig ner på väggen, desto större belastning kan den bära. Bärförmågan beror därför både på hyllkonsolen i sig och på hur väl den är fastsatt.
  4. Hur långt ska det vara mellan hyllkonsolerna?
    Det optimala avståndet mellan hyllkonsolerna beror på vilket material hyllan är tillverkad av och vilken vikt den ska bära. Ju hårdare material hyllan är tillverkad av, desto längre kan avståndet mellan varje hyllfäste vara. Om hyllan är tillverkad av relativt tunt material, eller om vikten är oproportionerligt hög i förhållande till hyllans material och mått, finns risken att hyllan böjer sig mellan konsolerna.

Hyllkonsoler – så installerar du dem

Att montera hyllor med hyllkonsoler är relativt enkelt. Mät först ut var du vill att hyllan ska sitta och fäst sedan hyllkonsolerna på undersidan av hyllan. Skruva fast de två yttre hyllkonsolerna cirka 1/6 in på hyllan. Om det är en normalstor hylla räcker det med ett hyllfäste på varje sida. Montera sedan hyllan med hyllfästena på väggen. Eftersom du redan har markerat var hyllan ska sitta kan du enkelt hålla upp hyllan mot väggen och placera ett vattenpass på den. På så sätt säkerställer du att hyllan är i våg och kan markera var du ska borra hålen. Beroende på väggmaterial, kom ihåg att borra hål och använda pluggar.

Hyllkonsoler för väggskenor

Förutom vanliga hyllkonsoler kan du även få hyllkonsoler som är utformade för väggskenor. Dessa hyllkonsoler är mycket flexibla, eftersom de enkelt sätts in i hålen i väggskenan utan att behöva verktyg. Av samma anledning kan de enkelt flyttas upp och ner, så att du kan justera avståndet mellan hyllorna utan annat besvär än att tömma dem först. Det enda du bör vara medveten om är att hyllfästen för väggskenor finns i olika storlekar och därför måste passa väggskenan.

Väggskena

Väggskenor är metallskenor som monteras på väggen och enkelt rymmer hyllkonsoler. Om du använder vanliga hyllkonsoler och till exempel vill justera avståndet mellan flera hyllplan, måste du ta fram vattenpasset och borrskruvdragaren igen. Annat är det om hyllorna är monterade på väggskenor. Då tömmer du helt enkelt hyllorna och kan sedan enkelt ta bort hyllkonsolerna och sätta in dem i andra hål i väggskenan efter behov. På samma sätt är det enkelt att lägga till eller ta bort hyllor. Beroende på behov och estetiska preferenser kan man hävda att väggskenor är särskilt lämpliga för exempelvis tvättstugan eller hobbyverkstaden, där förvaringsutrymme är viktigare än det visuella uttrycket. På samma sätt är vanliga hyllkonsoler ofta det mest självklara valet om förvaringsbehovet eller det tillgängliga utrymmet matchar ett enda hyllplan.

När du sätter upp hyllor med hjälp av hyllkonsoler eller väggskenor behöver du några verktyg. Här hittar du vårt urval av kvalitets skruvdragare och borrskruvdragare och skruvar för alla material.